Efektívna fotovoltiacká inštalácia nespočíva len v samotných paneloch, ktoré inštalujeme na strechu či dvor. Aby sme mohli využívať energiu slnka, potrebujeme ďalšie zariadenia. Jedným z nich je nepochybne solárny regulátor nabíjania MPPT – skontrolujte, čo to je a ako to ovplyvňuje vašu FV inštaláciu. V tomto článku sa dozviete:

  • čo je MPPT solárny regulátor nabíjania,
  • akú funkciu plní vo fotovoltaickej inštalácii,
  • a aké zariadenia sa oplatí zvážiť pri plánovaní inštalácie FV panelov.

Čo je MPPT? 

MPPT znamená sledovanie maximálneho výkonu. Doslovný preklad je o sledovaní bodu maximálneho výkonu na FV paneloch. Jeho úlohou je sledovať najvyššie napätie a prúd v danom momente s cieľom získať najlepšie a najoptimálnejšie parametre nabíjania batérie. 

MPPT solárny regulátor nabíjania

Toto zariadenie vám umožňuje dosiahnuť maximálne výnosy bez ohľadu na počasie. Okrem toho sa ukázalo, že funguje o 30 % efektívnejšie pri zlých svetelných podmienkach. 

Na čo slúži MPPT solárny regulátor nabíjania 

Nedávno sme písali o tom, ako prepojiť fotovoltaiku s batériami. Aby sme však mohli hovoriť o efektivite a efektívnom systéme skladovania energie v článkoch, je potrebné zvážiť zariadenie, ktoré prispôsobí napätie panelov schopnostiam batérií. Na to slúži solárny regulátor nabíjania MPPT. 

Jeho úlohou je zaručiť správne nabíjanie batérie priamo z fotovoltaiky. V praxi to znamená, že MPPT chráni batériu pred prebitím alebo nadmerným vybitím, ktoré by ju mohlo poškodiť. Slúži teda ako nabíjačka batérií, napojená priamo na solárne panely.

MPPT

MPPT sa síce používa najmä v domácich fotovoltaických inštaláciách, no dobre poslúži aj pri cestovaní! MPPT sa montuje v kempingoch a na lodiach. A práve pre tieto menšie inštalácie je určený regulátor nabíjania od Green Cell, ktorý nájdete v našom internetovom obchode.

Aké zariadenia sa oplatí zvážiť pri plánovaní inštalácie FV panelov? 

Aby bola fotovoltaická inštalácia čo najefektívnejšia, je potrebné pridať niekoľko zariadení, ktoré zefektívnia FV prácu a pomôžu nám maximálne využiť energiu priamo zo slnka. Zároveň stojí za zváženie produktov, ktoré nám umožnia akumulovať rezervu elektrickej energie.

Čoraz častejšie domy využívajú veľké zásobníky energie, čo zvyšuje ziskovosť fotovoltaiky a vyrovnáva elektrickú sieť. Aký je tento typ zariadenia a ako funguje sme už písaliToto riešenie umožňuje väčšiu nezávislosť a umožňuje akumuláciu energie, ktorú môže užívateľ využiť ako a kedy chce. 

sklad energie gc powernest

PowerNest je úložisko energie, ktoré podporuje domácu FV inštaláciu. 

Pre menšie inštalácie, ako je rekreačný dom alebo obytný automobil, nie je potrebný veľkokapacitný zásobník energie. Batérie AGM dokonale spolupracujú s ovládačom MPPT. Sú veľmi účinné a dobre znášajú časté vybíjanie. Okrem toho môžu byť inštalované v akejkoľvek polohe - to je dôležité najmä vtedy, keď máme obmedzený priestor na usporiadanie (napríklad v karavane alebo na lodi). Batérie AGM dokážu pracovať pri nízkych teplotách a nehrozí im rozlepenie obalu a v kombinácii s  meničom napájajú takmer každé elektrické zariadenie.

Nad jednotlivými prvkami fotovoltaickej inštalácie sa oplatí premýšľať dlho pred ich inštaláciou. Nezabúdajte, že ide o investíciu, ktorá sa vám časom vráti. Stojí za to, aby panely, MPPT regulátor nabíjania a batérie AGM k nemu pripojené fungovali v harmónii. Ak potrebujete pomôcť s návrhom vašej inštalácie, radi vám pomôžeme!