Prečo sa fotovoltaika a elektromobily k sebe dokonale hodia? Je FV inštalácia zárukou prakticky bezplatného nabíjania EV? Na tieto a ďalšie otázky odpovedáme v našom článku! Určite si ho prečítajte.

Nabíjanie elektrických vozidiel – aké sú najlepšie spôsoby?

Vzhľadom na rastúci počet elektrických vozidiel, ktoré sa objavujú na cestách, je potrebné vyvinúť efektívnejšie a užívateľsky prívetivejšie spôsoby nabíjania. Infraštruktúra verejných staníc tu nie je výnimkou – čím viac EV, tým väčšia potreba ďalších miest, kde je možné vozidlo napájať. Okrem nich môžu používatelia využívať mobilné nabíjačky alebo wallboxy.

typy skladovania energie

Osobitnú pozornosť sa však oplatí venovať napájaniu elektromobilu s využitím fotovoltaiky. Takéto riešenie má veľký potenciál nielen v domácnosti, ale aj vo väčšom meradle. Poďme si teda overiť, ako môžu solárne elektrárne pomôcť pri rozvoji elektromobility a zabezpečiť ešte lacnejšie cestovanie. 

Fotovoltaika a elektromobily

V prípade fotovoltaickej inštalácie môže dôjsť k tzv. prebytočnej vyrobenej energie. Zjednodušene povedané, ide o situáciu, keď domácnosť vyrobí viac energie, ako je schopná spotrebovať. Ak nie je nainštalovaný žiadny zásobník energie, ktorý by mohol prebytok uložiť, bude „privedený“ do elektrickej siete. Samozrejme, môžete ho použiť aj neskôr, ale potom ho budeme musieť čiastočne nakupovať od dodávateľov energií. Ako to súvisí s elektromobilmi?

typy skladovania energie

Pre lepšie využitie nahromadenej energie sa oplatí postaviť si domácu nabíjaciu stanicu, ktorá jej prebytok využije na napájanie auta. Toto je najlacnejší spôsob nabíjania vášho vozidla. Navyše, využitie obnoviteľných zdrojov energie robí takéto riešenie jednoducho ekologickým. 

fotovoltaické elektromobily

Niektoré modely EV sú vybavené funkciou Vehicle to Home, ktorá umožňuje využitie uloženej energie v domácnosti, pokiaľ máme aj obojsmerné zariadenie wallbox. Je však potrebné zdôrazniť, že ide len o alternatívu klasického skladovania energie, ktorá nevyužije 100 % potenciálu tohto riešenia. 

Čo ak už máte fotovoltaickú inštaláciu?

Ak uvažujete o inštalácii fotovoltaického systému a jeho napojení na nabíjaciu stanicu pre elektromobily, s pomocou špecialistov sa vám podarí vytvoriť efektívny a funkčný systém. Čo však v prípade, že už FV máte a o kúpe EV len uvažujete? Našťastie - nič nie je stratené! 

fotovoltaické elektromobily

Existujúci fotovoltaický systém je možné integrovať do vznikajúcej nabíjacej stanice pre elektromobily. Najčastejšie ide o modernizáciu elektrickej prípojky a nákup ďalšej kabeláže, no ide o investíciu, ktorú treba rozhodne zvážiť. Integrácia nám jednoducho zabezpečí prakticky bezplatné nabíjanie elektromobilu a naplno v tomto procese využije zelenú energiu priamo zo slnka. A čo viac, použitie napríklad nástenného boxu výrazne urýchli proces nabíjania a bude mať pozitívny vplyv na naše skúsenosti súvisiace s týmto procesom. 

Na záver, aby ste cestovali v elektromobile čo najlacnejšie, stojí za zváženie skombinovať systém nabíjania vozidla s fotovoltaickou inštaláciou. Nie je to len úľava pre naše vrecko, ale aj veľmi veľký krok smerom k vybudovaniu sveta udržateľnej energie.