Všetky znamenia na nebi i na zemi naznačujú, že elektrobicykel je ideálnym dopravným prostriedkom našej doby a tento článok vás o tom presvedčí. Pomáha nám iné vozidlo napríklad:

  1. udržiavať sa v kondícii,
  2. vyhne sa dopravným zápcham
  3. a je šetrný aj k životnému prostrediu?

Zabudnime na otázky zdravia a životného prostredia a povedzme si, čo všetko dokáže ebike. Toto nemusí byť prvá vec, ktorá nám napadne, keď si spomenieme na e-bicykle, ale verte mi, jazda na nich je jednoducho veľká zábava. Je to stále ten istý bicykel, ako ho veľmi dobre poznáme. Má sedlo, riadidlá, brzdy... ale pamätáte si tie trápne stúpania do strmých kopcov? Už žiadne takéto problémy. Ak je vaším hlavným cieľom pri jazde na bicykli cvičenie a strata kalórií, toto samozrejme nie je dokonalé riešenie. Ale v každom inom scenári je takáto podpora nepochybne veľkou výhodou.

Ďalšou senzáciou je pekelne silné zrýchlenie, ktorému vďačíme za vlastnosti elektromotora. E-bicykle nechávajú tradičné bicykle za sebou, pokiaľ ide o zrýchlenie. Intenzita opory je nastaviteľná, no aj tie najmenšie stupne sú pre začiatočníkov ebiku často veľmi prekvapivé. Bez zvláštneho úsilia sme schopní dosiahnuť rýchlosť 25 km/h len za 4 sekundy. Niekto to dokáže len silou svojich svalov a nie je olympijský dráhový cyklista? To si nemyslím!

elektrické bicykle

Rastúci záujem o technológiu ebike

Dôležitým znakom stúpajúcej obľuby elektrobicyklov je aj fakt, že sa o ne začali zaujímať aj automobilky. Zaujímavé je, že aj tie najprestížnejšie. Zaujímavým prípadom je elektrobicykel navrhnutý Bugatti. Rovnako ako autá talianskej značky, aj ebike je možnosť len pre úzku skupinu ľudí na planéte – stojí okolo 70 000 €.

Áno, sú tam 4 nuly, to nie je chyba.

elektrický bicykel bugatti

Priznám sa, že táto "motorka" ma neláka. Za túto cenu som očakával aspoň vyklápacie krídla a lietajúcu funkciu, alebo že je to Transformer pripravený zničiť každého, kto sa ho pokúsi ukradnúť.

O niečo menej exkluzívna značka BMW tiež vytvorila elektrobicykel, ktorý bol už dostupný za oveľa rozumnejšiu, no stále dosť vysokú cenu 3 100 €. S dizajnom je to tu o niečo lepšie.

elektrický bicykel bmw

Ale vráťme sa na zem. Príbehy o extravagantných elektrobicykloch, ktoré vytvorili výrobcovia luxusných áut, sú skvelou témou pre clickbaitové titulky.

Úloha, ktorú v ebikovej revolúcii zohrávajú automobilky, nie je nijak zvlášť dôležitá a dokonca sa dá povedať, že do istej miery škodí. Pri pohľade na elektrobicykle v cene áut môžete nadobudnúť dojem, že ide o riešenie len pre tých najbohatších a hneď odradiť, ak nemáme meno Bezos alebo McKwacz.

Vozidlo našej doby za rozumnú cenu

Našťastie vozidlo budúcnosti nemusí byť také drahé. V prípade horských bicyklov musíme počítať s nákladmi minimálne tisíc eur, no jednoduchý, mestský ebike stojí aj menej ako 450€. Môže to byť ešte lacnejšie, ak sa sami rozhodneme zmeniť váš bežný bicykel na elektrický, ale toto je samozrejme možnosť pre ľudí s citom pre dizajn a toto je téma na samostatný, dlhý článok. Batérie do bicyklov nájdete v našej predajni. Nájdete u nás modely s rôznymi kapacitami a typmi - Silverfish, Rear Rack.

Podľa nás je len otázkou času, kedy sa elektrobicykle stanú každodenným životom v uliciach a cyklotrasách. Ako skoro, ťažko povedať, no veríme, že sa tak čoskoro stane.