Nabíjačka a batérie AA/AAA - opakovane použiteľné batérie po celé roky

baterie 0405

Keď sa počas hry vybije batéria v myši alebo podložke, rýchlo ukradneme tie funkčné z diaľkového ovládača a pokračujeme v zábave. A pri najbližšej návšteve obchodu si kúpite nové, pretože batérie dostaneme všade. A zároveň zbytočne míňame peniaze na batérie, ktoré sa k tým predchádzajúcim čoskoro pridajú v (dúfajme) recyklačnom procese.

Ale keďže ste tu, zdá sa, že to chcete zmeniť. A veľmi dobre! Dozviete sa, ktoré opakovane použiteľné batérie AA/AAA si môžete vybrať a akú nabíjačku k nim použiť.

Na čo sa zamerať pri kúpe AA/AAA batérií?

Kapacita

Kapacita je hlavným parametrom batérií, ktorý určuje, koľko energie dokážu uskladniť. Zjednodušene povedané – pokiaľ fungujú zo 100 % nabitia na 0, alebo pomocou batériovej podložky. Tento parameter nijako neovplyvňuje kompatibilitu ani prevádzku zariadení, ale iba dobu práce na jedno nabitie. Pre menšie AAA Green Cell batérie sú dve možnosti – 800 mAh  950 mAh. Väčšie batérie Green Cell AA sú dostupné vo verziách 2000 mAh  2600 mAh. Ak nám záleží na dlhšej výdrži batérie, oplatí sa zvoliť verzie s vyššou kapacitou.

Výdrž batérie, teda počet cyklov

Každého určite zaujíma, ako dlho bude takáto batéria fungovať, po koľkých použitiach si budete musieť kúpiť novú? Tu máme veľmi dobrú správu, pretože pri stredne intenzívnom používaní môžu opakovane použiteľné batérie Green Cell fungovať až 10 rokov. Konečná životnosť batérie závisí najmä od toho, ako často ju budeme používať. Každá batéria má určitý počet cyklov, ktorými môže prejsť, a čím skôr budú tieto cykly dokončené, tým skôr bude čas ju vymeniť. Cyklus znamená úplné vybitie zo 100 % na 0 %. Ak si spočítame, koľko jednorazových vecí by sme za túto dobu museli nakúpiť, určite by sme skončili aj s veľkým množstvom peňazí a veľkou horou odpadu.

Nabíjačka AA/AAA batérií

Veľké nabíjačky pre rôzne typy batérií, od malých až po veľké batérie R20, sú minulosťou. Veď už nepoužívame žiadne vychytené batérie a všetko funguje buď na klasické, malé a veľké prsty, alebo na interné batérie. Preto Green Cell vytvoril VitalCharger - univerzálnu, kompaktnú nabíjačku pre AA AAA batérie, ktorá má niekoľko nesporných výhod.

Ideálne pre cestovateľov

Na rozdiel od väčšiny nabíjačiek nepotrebuje VitalCharger na nabíjanie klasickú elektrickú zásuvku. Zariadenie disponuje micro USB portom na nabíjanie, takže batérie môžeme jednoducho nabíjať aj na cestách pomocou powerbanky alebo autonabíjačky. Toto riešenie môže byť užitočné najmä pre fotografov, pre ktorých môžu byť vybité batérie uprostred exteriéru katastrofou.

nabíjačka do auta

Univerzálny z každého uhla

Spomínate si na problém, že na to, aby ste mohli nabíjať batérie v nabíjačke, potrebujete rovnomerné batérie? S VitalCharger na to môžete zabudnúť. Ak chcete, môžete do nabíjačky vložiť jednu AAA a tri AA batérie a všetky sa správne nabijú. Každý slot má samostatný elektrický obvod, takže každý článok je napájaný nezávisle.

Univerzálnosť VitalCharger sa prejavuje ešte v jednom aspekte. Nabíjačka je schopná napájať všetky AA a AAA Ni-MH batérie. Z našej strany samozrejme odporúčame tie Green Cell, ktoré sme dôkladne otestovali a používame ich každý deň, no ak máte doma iné zariadenia – zariadenie ich bez problémov napája.

chlebové tyčinky

Opätovné použitie – znížte tvorbu elektronického odpadu

Na záver by sme chceli upozorniť na mimoriadne dôležitý ekologický aspekt. Už sme spomenuli, koľko jednorazových batérií dokáže nahradiť dobíjacie batérie. Tieto čísla nemusia byť pôsobivé, ak vidíme tých pár pretrvávajúcich batérií, ktoré čakajú, kým si ich nezapamätáme vložiť do krabice v obchode. Každý náš sused má akurát takých pár či tucet batérií. A tí vo vedľajšom bloku ich majú tiež. A všetci ostatní.

Preto stojí za to začať boj proti znečisteniu životného prostredia so sebou. Týka sa to batérií, ale aj iných zariadení – notebookov, telefónov, skrutkovačov atď. Vždy, keď je to možné, snažte sa zariadenie opraviť, nekupovať nové. Profitovať z toho bude napokon nielen planéta, ale aj náš rozpočet. A s takouto pozitívnou správou sa s vami lúčim!