Nabíjačka na elektrobicykle – na čo sa zamerať pri jej výbere?

e-bike-2

Elektrobicykel je vybavený prídavným pohonom, ktorý jazdca podporuje v náročnejších etapách trasy. Energia batérie uvoľňuje jeho svaly a umožňuje mu prekonať väčšiu vzdialenosť bez toho, aby sa cítil nadmerne unavený. Aby sa maximalizoval potenciál vozidla, oplatí sa venovať osobitnú pozornosť nielen výberu batérie, ale aj výberu nabíjačky. Naučte sa najdôležitejšie pravidlá, ktoré by ste mali pri kúpe tohto zariadenia dodržiavať!

V tomto článku sa dozviete:

  • prečo sú dobrá batéria a dobrá nabíjačka pre e-bike také dôležité,
  • na čo sa zamerať pri výbere novej nabíjačky na e-bicykle,
  • ako predĺžiť životnosť batérie v e-biku vďaka nabíjačke.

Batérie a nabíjačky elektrických bicyklov – prečo sú také dôležité?

Batérie sú kľúčovými komponentmi elektrobicyklov. Ich kapacita ovplyvňuje ako ďaleko môžete cestovať s asistenciou napájania a ich životnosť ovplyvňuje ako často je potrebné ich vymieňať. Čím vyššia kvalita a kapacita batérie, tým nižšie prevádzkové náklady a väčšia spokojnosť s jazdou. Aj tá najlepšia batéria je však bez nabíjačky zbytočná.

Nabíjačka vybavená pokrokovou elektronikou sa vyznačuje stabilnými prevádzkovými parametrami a chráni batériu počas nabíjania. Chráni ju pred prebitím tým, že sa po naplnení automaticky vypne. V dôsledku toho sa maximalizuje životnosť batérie. Dobrá nabíjačka tiež znamená, že svoj bicykel môžete pripojiť k elektrine kedykoľvek a kdekoľvek. Vďaka malým rozmerom ju bez problémov zmestíte do batožiny, aj keď cestujete len s malým, športovým batohom.

elektrobicykel v meste

Nabíjačka na elektrobicykle – čo treba zvážiť pri výbere?

Elektrobicykle sú zvyčajne vybavené účinnými modelmi lítium-iónových batérií, ktoré sú namontované na ráme bicykla alebo na jeho kufri. Ich životnosť je zvyčajne 500 - 700 nabíjacích cyklov. Modely dostupné na trhu sa líšia z hľadiska použitého napätia. Dodávajú sa vo variantoch 24V, 36V a 48V.

Prvým kritériom pre výber nabíjačiek pre elektrobicykle je napätie batérie. Nabíjacie zariadenie by malo presne zodpovedať požiadavkám batérie. Nenapájajte napríklad 36V zariadenie pomocou 24V nabíjačky. Dávajte si teda pozor na úpravu týchto parametrov ešte predtým, ako bicykel pripojíte k napájaniu.

Keď hľadáte nabíjačku pre váš bicykel, pozrite sa bližšie na dizajn zariadenia. V tejto veci sa oplatí dôverovať niektorému z renomovaných výrobcov, pretože trieda materiálov, z ktorých je zariadenie vyrobené, má obrovský vplyv na jeho odolnosť a životnosť, ale aj na hmotnosť a komfort používania.

ako funguje elektrobicykel

Dôležitým kritériom, ktoré sa však často podceňuje, je dĺžka kábla nabíjačky. Elektrobicykel zapojíte do akejkoľvek elektrickej zásuvky, no vzhľadom na veľkosť a povahu vozidla sa skôr obmedzíte na garáž či parkovisko. Oplatí sa teda staviť na trochu dlhšie káble, aby ste mali istotu, že bicykel vždy pohodlne pripojíte k napájaniu.

Užitočné môžu byť aj ďalšie funkcie, ktoré vám umožnia kontrolovať úroveň nabitia a stav batérie. Praktické diódy vás budú informovať, v akom štádiu je proces dopĺňania batérie a špeciálne ochrany pri plnom nabití vypnú prúd. To všetko vám umožní vyhnúť sa poškodeniu batérie a optimalizovať dobu jej nabíjania.

nabíjačka elektrických bicyklov 2

Nabíjačka na e-bike dáva vašej batérii dlhšiu životnosť

Veľa sa hovorí o tom, ako sa starať o lítium-iónovú batériu, aby sa maximalizovala jej životnosť. Ako sa ukazuje, základom je pravidelné a premyslené nabíjanie. Obmedzí stratu kapacity batérie. Nedovoľte, aby sa vaše zariadenie úplne vybilo tým, že po každej dlhej jazde zapojíte elektrický bicykel.

Batéria si vyžaduje vašu pozornosť aj pri dlhšom nepoužívaní bicykla. Aj v zimnom období sa oplatí skontrolovať stav batérie a dobiť ju, napríklad raz za dva mesiace. Nabíjačku môžete použiť, akonáhle je batéria vybitá pod 50 percent.

batéria ebike

Pst, o tom, ako zvýšiť dojazd elektrobicykla sme písali  TU.

Na záver ešte jedna poznámka, ktorá nesúvisí s nabíjačkou, ale so samotnou batériou: lítium-iónová batéria neznáša extrémne vysoké a nízke teploty. Nenechávajte ju teda na miestach, kde by jej mohla byť vystavená. Toto je obzvlášť dôležité, ak svoj bicykel denne skladujete vonku. Ak je to možné, odpojte batériu a vezmite si ju so sebou domov. Preskočenie tohto pravidla môže spôsobiť, že batériu budete musieť nabíjať častejšie, pretože rýchlejšie stráca energiu.

elektrický bicykel na ceste