Poškodená batéria notebooku: príznaky, ktoré by vás mali znepokojovať

 poškodená batéria 1

Existuje mnoho vlastností notebooku, ktoré ovplyvňujú jeho mobilitu a pohodlie pri práci mimo domova: kompaktné rozmery, nízka hmotnosť, možnosť prispôsobiť displej meniacemu sa osvetleniu. Všetky však strácajú svoj význam, ak batéria zlyhá. Aj ten najvýkonnejší a najpohodlnejší počítač bez napájania sa stane ťažítkom. Viete si nejako skontrolovať, či batéria v notebooku funguje a nesklame vás pri ďalšej ceste? 

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú príznaky poškodenej batérie notebooku,
  • ako sa uistiť, že ide o chybnú batériu,
  • ako vymeniť poškodenú batériu.

Čo môže naznačovať, že batéria je poškodená

Vec je zrejme jednoduchá: batéria sa poškodí, ak sa po odpojení napájania laptop nespustí. Často však pracujete na počítači pripojenom k ​​zdroju a odpájate ho len vtedy, keď ho potrebujete na urgentnú prácu, mimo zdroja. Ak si práve vtedy všimnete, že batéria nefunguje, tieto poznatky vám nebudú veľmi platné. Ba čo viac – batéria notebooku začne vydávať alarmujúce signály ešte skôr, ako úplne prestane fungovať. Aké sú teda prvé príznaky, že batéria vášho počítača nefunguje správne a je čas ju vymeniť?

poškodená batéria 2

Krátka výdrž batérie

Jedným z náznakov, že hľadáte novú batériu, je, že prevádzkový čas vášho počítača sa skracuje. Odpojte sieťový adaptér a skontrolujte, či môže počítač bežať na batériu dostatočne dlho, aby ste mohli vykonávať určité činnosti. Ak počítač funguje oveľa kratšie ako v minulosti bez napájania alebo keď sa náhle vypne (napr. keď merač ukazuje, že zostáva 20% kapacity) - je to znamenie, že je čas vymeniť batériu. 

Doba nabíjania

Keď sa výkon batérie zhorší, úplné nabitie zvyčajne trvá dlhšie. Buďte však opatrní, pretože môže nastať aj opak. Ak sa ukáže, že batéria je plne nabitá príliš rýchlo, vykonajte test doby chodu. 

poškodená batéria 3

Prehrievanie

Notebooky sú navrhnuté tak, aby pri používaní chladili a odvádzali prebytočné teplo. Ak je váš laptop horúci, keď je napájaný z batérie, je príliš ťažké ochladiť batériu. Často je toho znakom silný hluk ventilátorov chladiaceho systému. 

Počítačový vek

Čoraz častejšie sa na trhu objavujú počítače s extrémne dlhou výdržou batérie. Bohužiaľ – žiadny notebook nemá batériu, ktorá by vydržala večne. Ak máte problémy s napájaním zariadenia, môže to byť jednoducho kvôli jeho veku. Výkon batérie notebooku výrazne klesá po 1-2 rokoch používania alebo približne 500 nabíjacích cykloch. Samozrejme, záleží na tom, ako s batériou narábate. Stáva sa, že aj 5-6 ročný notebook funguje niekoľko hodín na batériu, o ktorú sa budete náležite starať. 

poškodená batéria 4

Zobrazenie diagnostického programu

Moderné operačné systémy čoraz častejšie signalizujú rôzne problémy a navrhujú, ako ich riešiť. To je aj prípad možného poškodenia batérie. Počítač vám pravidelne pripomína, aby ste skontrolovali batériu.

Ako sa uistiť, že batéria nie je v poriadku

Môže sa zdať zrejmé, že ak váš laptop nemôže fungovať bez napájacieho adaptéra, je na vine batéria. Medzitým môže byť pravda iná. Je možné, že príčinou je poškodenie napájacieho zdroja (príliš nízky nabíjací prúd batérie) alebo systémov zodpovedných za napájanie systémov umiestnených na základnej doske počítača. Na vine môže byť aj uvoľnená zásuvka. Najprv si teda okrem iného skontrolujme, či nabíjačka nevykazuje žiadne poškodenie. Znakom, že na vine je napájanie, môže nastať aj situácia, že sa notebook nabíja, ak je nabíjačka pripojená v špecifickej polohe – a nabíjanie sa zastaví hneď, ako s ňou pohnete. Najlepšie je skontrolovať, či zdroj bude správne nabíjať iný notebook (samozrejme rovnakého typu).

poškodená batéria 5

Výmena batérie - ako na to

Donedávna mala väčšina notebookov batérie, ktoré sa vymieňali veľmi jednoduchým spôsobom – bez potreby rozoberania zariadenia. Zníženie veľkosti a hmotnosti mobilných zariadení znamená, že čoraz častejšie výmeny batérie si vyžadujú o niečo viac technických zručností. 

Zhrnutie

Dúfajme, že tipy v tomto článku vám pomôžu  pravidelne testovať stav batérie prenosného počítača . Ak zistíte, že stojí za zváženie jeho výmeny, radi vám pomôžeme pripraviť sa na tento proces! Batérie Green Cell, ktoré ponúkame, vám umožňujú získať dlhší pracovný čas ako tie, ktoré sú  nainštalované vo výrobe, a ak sa prihlásite na odber noviniek, môžete si ich kúpiť za ešte atraktívnejšiu cenu.