Prečo konektor USB C nahrádza USB-A? Porovnávame štandardy USB

231123

Konektor USB A má svoje najlepšie dni už dávno za sebou a už dávno bol nahradený pokročilejším USB C. Ako sa od seba líšia štandardy týchto dvoch typov USB? 
Pozrite si naše porovnanie.

 

Debut USB C konektora bol v roku 2014 – odvtedy ich výrobcovia elektronických zariadení používajú vo svojich produktoch čoraz častejšie. To nie je prekvapujúce - USB C má vyšší výkon, väčšiu šírku pásma a je užívateľsky prívetivejšie. Preto sa oplatí káble rozobrať a vymeniť za modernejšie – tento krok sa určite oplatí!

Poďme sa pozrieť na oba typy konektorov. Už na prvý pohľad je jasné, že USB C jednoznačne profituje z trendu miniaturizácie. Kým USB A má obdĺžnikový, dosť neforemný tvar, jeho nástupca vyzerá podobne ako písmeno „C“ alebo naopak „J“. Je oveľa menší a symetrický, čo znamená, že ho môžete pripevniť akokoľvek chcete. Pohodlné, však?

 

Porovnávame štandardy USB A a USB C

Menšia veľkosť však neznamená horší výkon. Konektor USB C poskytuje oveľa väčší výkon a rýchlejší prenos dát. Kým USB typu A zvyčajne podporuje rýchlosti do 10 Gb/s, maximálny prenos dát v prípade USB C je až 80 Gb/s. Pomocou najnovšej, piatej generácie Thunderbolt, poskytujú používateľom, ktorí upravujú veľké video súbory alebo renderujú v 3D, prenos, ktorý zaručuje prácu bez prerušenia. Navyše poskytujú možnosť zvýšiť priepustnosť až na 120 Gb/s vďaka režimu Bandwidth Boost.

Pokiaľ ide o možnosti oboch typov konektorov, USB A podporuje oveľa nižšie nabíjacie výkony ako USB C – 18 W oproti 240 W. USB C je tiež kompatibilné s rôznymi štandardmi a protokolmi, čo môže ovplyvniť jeho schopnosť komunikovať so staršími konektormi USB. Opačne to bohužiaľ nefunguje – starší USB A konektor nebude kompatibilný s modernými štandardmi.  Ako sa USB C stáva populárnejším, jeho predchodca bude čoraz menej užitočný a bude jednoducho nahradený. Preto sa dnes neoplatí čakať a je potrebné vybrať si zariadenia s USB C zásuvkou a káblami s kompatibilným konektorom. V našom obchode ponúkame veľký výber!