Vrátite sa z dovolenky a auto nenaštartuje. Nečudujte sa!

MJC_4882-scaled

Batérie sa s nami v mraze často hrajú, no nepomáha im ani teplo. Čo robiť, keď auto po dovolenke nenaštartuje?

Pripraveným šťastie praje – toto klišé budete počuť nielen od mechanika. Aj keď sa dá batéria na horúčavy patrične pripraviť, prekvapenia sa stanú aj tým najopatrnejším. A to v najmenej očakávanú chvíľu, napríklad po návrate z dovolenky, pri vyzdvihnutí auta z letiskového parkoviska alebo po dlhom večeri strávenom vonku pri zvukoch hudby. Preto sa oplatí byť pripravený, voziť v kufri súpravu na resuscitáciu vybitého akumulátora.

Prečo sa batéria v lete vybíja?

Auto odložené dva týždne na plnom slnku nenaštartuje? Nie je to nič neobvyklé v podmienkach extrémnych teplôt, ktoré sa v ére klimatických zmien stávajú normou aj v našej zemepisnej šírke. Prečo je teplo pre batériu škodlivé?

Optimálne prevádzkové podmienky pre štartovaciu batériu sú 20 stupňov C. Stačí sa tak či onak odchýliť od tejto normy o 10 stupňov, aby sa zdvojnásobila rýchlosť prirodzene prebiehajúcej elektrochemickej reakcie v nej a došlo k samovybíjaniu. Nie je ťažké si predstaviť, akým odchýlkam je vystavená batéria pod kapotou auta vystaveného intenzívnemu slnečnému žiareniu. 

Navyše, s niektorými autami sa na elektrinu nemusí jazdiť vôbec. Majú zapnuté parkovacie režimy, napríklad kamery alebo senzory, ktoré vybíjajú batériu pri dlhšom parkovaní. 

Powerbanka na štartovanie auta – na čo si dať pozor?

Vybratie batérie a jej uskladnenie v optimálnejších podmienkach určite znižuje riziko vybitia, no ťažko si to predstaviť v situácii, keď má auto stáť napríklad na parkovisku pri letisku. Nezaškodí overiť si účinnosť štartéra či stav elektroinštalácie, no kto by na to pred dovolenkou myslel?

V prípade nepríjemného prekvapenia môžete vždy zavolať taxikára s káblami v službe, čo v lete môže zabrať viac času, ako by sme tomu chceli venovať. Samostatnosť je lepšie zabezpečiť kúpou mobilného štartovacieho zariadenia, bežne známeho ako booster. Napriek malým rozmerom táto powerbanka oživí vybitú batériu a vďaka dodatočným funkcionalitám sa môže hodiť aj v iných situáciách.

Na trhu sú dostupné multifunkčné zariadenia, ktoré v sebe spájajú úlohu náhradnej štartovacej batérie, nabíjačky a powerbanky. Príklad? GC Power Boost, ktorý so špičkovým prúdom 2000A umožní nielen štartovanie mestských áut s malými motormi, ale aj výkonné, dokonca 8-litrové benzínové alebo 6-litrové naftové motory. A v prípade potreby nabije váš tablet, notebook aj telefón súčasne. Navyše má vstavanú nabíjačku, vďaka ktorej ho môžete použiť ako nabíjačku autobatérií. A nakoniec: má baterku, ktorá sa veľmi často ukáže ako záchrana.

Takéto vybavenie pre špeciálne úlohy bude užitočné viac ako raz alebo dvakrát. Na jeho prítomnosť v kufri možno denne zabudnete, no v núdzových situáciách zistíte, že to bola dobrá investícia.