výmena batérie

To, čo odlišuje prenosný počítač od stolného počítača, je mobilita, ktorá je súčasťou definície tohto zariadenia. Toto prenosné zariadenie nám umožňuje pracovať a používať ho prakticky vo všetkých podmienkach – vo vlaku, v kaviarni, na pláži alebo na lyžiarskom svahu. Batéria notebooku musí byť plne funkčná, aby mohla využívať jej funkčnosť. Bez nutnosti trvalého pripojenia k elektrickej sieti (okrem kompaktných rozmerov) je najväčšou výhodou zariadenia oproti PC. V dnešnom článku navrhujeme, kedy vymeniť batériu notebooku a píšeme o výhodách takéhoto riešenia. Pozývame vás na čítanie!

V tomto článku sa dozviete:

  • aké sú fakty a mýty o výdrži batérie notebooku,
  • kedy je výhodné dať notebooku druhý život,
  • čo získate tým, že svojmu notebooku vdýchnete nový život.

kedy vymeniť batériu v notebooku

Fakty a mýty o výdrži batérie notebooku

Moderné notebooky sú vybavené lítium-iónovými batériami, o ktorých vzniklo veľa mýtov. Aby sme zastavili šírenie neoverených informácií, rozhodli sme sa oddeliť zrno od pliev. 

Jednou z najčastejšie sa opakujúcich informácií je, že hneď ako notebook úplne nabijete, odpojte ho od zdroja napájania. Nič nemôže byť chybnejšie! Batérie sú špeciálne chránené proti "prebitiu", takže pokiaľ sa nepohybujeme, kábel je možné nechať neustále pripojený. Je však potrebné pripomenúť, že vysoká teplota (a teplota stúpa, keď je počítač stále pripojený k zdroju napájania) môže znížiť životnosť batérie. 

Mali by sme dávať pozor, aby sa batéria úplne nevybila. Aby ste tomu zabránili, pripojte zariadenie k zdroju napájania, keď bude úroveň nabitia približne 15 %. Aby bola batéria v dobrom stave, nemali by sme notebook vystavovať poveternostným vplyvom. Pri nabíjaní by navyše malo byť zariadenie umiestnené na rovnom povrchu - vďaka tomu sa nebude zariadenie tak prehrievať. 

Pri prvom nabíjaní batérie v mnohých prípadoch nie je potrebné ju preformátovať – lítium-iónové batérie nemajú „pamäťový efekt“. Starostlivosť o batériu, používanie režimu „úspora energie“ pri práci a pripojenie len overených napájacích adaptérov sú zase fakty, ktoré predlžujú výdrž batérie vášho notebooku.

pomocou notebooku

Kedy vymeniť batériu notebooku a dať mu druhý život?

Ťažko presne povedať, kedy je ten správny čas na výmenu batérie notebooku. Všetko závisí od samotnej batérie (jeden model dokáže vykonať viac nabíjacích cyklov, iný menej), miery jej využitia, ako aj rôznych vonkajších faktorov, ktoré nemôžeme ovplyvniť. Nie je teda možné určiť konkrétne časové obdobie. Oplatí sa však sledovať signály, ktoré môžu naznačovať potrebu kúpy novej batérie. Dva základné dôvody, ktoré by nás mali okamžite upozorniť, sú:

  • Batéria stráca energiu rýchlejšie ako predtým a preto sa skracuje prevádzková doba notebooku. 

Príklad - po úplnom nabití a odpojení od napájania notebook funguje 2 hodiny, napriek tomu, že predtým fungoval 4. Čas jeho prevádzky sa postupne skracuje, až tak, že už po niekoľkých minútach používania bude potrebné neustále pripojenie k napájaniu.

  • Notebook sa nechce nabiť na 100 % – napriek trvalému pripojeniu k elektrine má batéria po odpojení kábla napríklad 60 % energie, hoci by mala byť plne nabitá.

Čo získate tým, že svojmu notebooku vdýchnete nový život

Výmena batérie je ekonomickejšia ako výmena celého notebooku. Nákup tohto dielu je spojený s výrazne nižšími nákladmi ako v prípade nového zariadenia. Čas šetrí aj samotná výmena batérie – po kúpe nového notebooku ho ešte musíte pripraviť na prácu, napríklad preniesť naň materiály z pevného disku, stiahnuť chýbajúce programy. Ak sa naopak rozhodneme vymeniť len batériu, nebudú nás trápiť zmätky spojené s prestavovaním počítača.

vyzdvihnutie notebooku zo servisu

Základom je nájsť vhodnú náhradu

Životnosť batérie sa časom zníži – ide o prirodzený proces, ktorý naznačuje vybitie batérie. Ak chcete svoj notebook používať v úplnom pohodlí, neváhajte konať! Dodržujte vyššie uvedené predpoklady (rýchlejší úbytok energie, nie je možné úplne nabiť batériu) a pozrite si webovú stránku klavesnica.sk a našich ďalších sprievodcov! Vďaka nášmu jednoduchému vyhľadávaciemu nástroju si ľahko vyberiete perfektný produkt pre vaše zariadenie!