S upozorneniami na výpadok prúdu sa stretávame čoraz častejšie. Čo je to vlastne za fenomén a predstavuje pre nás vlastne hrozbu? Ako sa naň pripraviť a na čo nezabudnúť, keď na Slovensku nastane blackout? Prečítajte si nášho krátkeho sprievodcu, v ktorom vecne vysvetľujeme:

  • čo je blackout,
  • aké sú dôsledky blackoutu,
  • ako sa na to pripraviť,
  • a čo sa bude hodiť pri výpadku elektriny.

Blackout - čo to je?

K výpadkom elektriny zvyčajne dochádza v dôsledku rekonštrukčných prác alebo prác v rámci elektrickej siete. Vyskytujú sa aj občasné poruchy, ktoré sú po pár chvíľach opravené a vraciame sa do normálu. Väčšinou vieme, čo je príčinou výpadku elektriny, ako dlho bude výpadok trvať a kedy – viac či menej – môžeme očakávať návrat. S blackoutom je to trochu iné. 

Po prvé, blackout je dlhší výpadok prúdu, ktorý pokrýva väčšiu oblasť. Ide o vážne zlyhanie systému, ktoré sa môže vyskytnúť náhle a jeho dokončenie môže trvať oveľa dlhšie. Tiež nie je možné s istotou povedať, kedy to bude zvládnuté. Toto je zásadný rozdiel medzi bežným výpadkom prúdu a blackoutom. 

Dôsledky výpadku prúdu

Obyčajný výpadok prúdu nás dokáže celkom efektívne a rýchlo rozčúliť. Nefunguje TV, internet, svetlo či indukčný varič. Pár minút, dve alebo tri hodiny sme schopní nejako zvládnuť, ak by sme na tento zvrat udalostí neboli pripravení. 

Na druhej strane môže výpadok jednoducho trvať dlhšie a sťažiť naše každodenné činnosti – preto je také dôležité pripraviť sa v dostatočnom predstihu. 

Ako sa pripraviť na výpadok prúdu?

Možno ste sledovali americký "The Office" a pamätáte si scénu, kde Dwight úmyselne založí oheň v kancelárii, aby ukázal spolupracovníkom, že nie sú pripravení na takéto situácie? Panika medzi postavami série bola vtipná, no niesla v sebe dôležité posolstvo – v krízových situáciách sa neoplatí podľahnúť emóciám. Chladná hlava a dobrý akčný plán vás môžu rýchlo dostať z problémov. Nie je tomu inak ani v prípade blackoutu. 

Áno, dlhý výpadok elektriny môže byť veľmi nepríjemný, ale vieme sa naň pripraviť. Stojí za to postarať sa o niekoľko prvkov, ktoré výrazne uľahčia čakanie na návrat energie. 

výpadok prúdu

Ako sa pripraviť na výpadok prúdu

  1. Zvážte nákup zariadení, ktoré vám umožnia vopred akumulovať elektrickú energiu – určite sa bude hodiť powerbanka alebo batéria a menič.
  2. Zásobte sa potravinami a vodou, ktoré nevyžadujú tepelnú úpravu a ktoré možno skladovať mimo chladničky. Myslite aj na zvieratá a pripravte im zásobu potravy.
  3. Zásobte sa sviečkami a baterkou – v zime sa stmieva oveľa rýchlejšie, takže prídavný zdroj svetla sa určite bude hodiť.
  4. Doklady a domácu lekárničku si uschovajte na ľahko dostupnom mieste – teda takom, ktoré nájdete aj v tme. 
  5. Vyberte si hotovosť z banky alebo bankomatu.

Zariadenia, ktoré sa vám budú hodiť pri výpadku prúdu

Dodatočný zdroj energie pre zariadenia počas výpadku prúdu bude mať cenu zlata. A čo viac, mnohé riešenia tohto typu sa budú využívať aj denne – nielen v krízových situáciách. 

Jedným z takýchto zariadení je powerbanka. Vďaka nej si môžete nabíjať telefón, tablet, inteligentné hodinky a dokonca aj notebook. Na trhu je množstvo power bánk s rôznym výkonom a schopnosťami, no odporúčame najmä zariadenia od  Green Cell. V ponuke značky sú špičkové powerbanky - jednotlivé modely poskytujú až 72 hodín prevádzky zariadenia navyše! 

záložný zdroj

Tiež je dobré kúpiť menič napätia. Všetko, čo musíte urobiť, je pripojiť zariadenie k 12 V batérii – menič vygeneruje napätie 230 V, ktoré zase napája akékoľvek elektrické zariadenie. Prevodníky sú vybavené štandardnými zásuvkami, často však disponujú aj USB portami, vďaka ktorým môžete nabíjať svoj telefón alebo tablet. 

prevodník

Pri výbere meniča dbajte na to, aby mal tzv. čistú sínusoidu. Vďaka tomu v ňom nebudú žiadne výkyvy napätia!

Samotný menič však nestačí na to, aby sme hovorili o núdzovom generátore elektrickej energie. Potrebná je aj AGM (alebo autobatéria). AGM batérie veľmi dobre odolávajú častému nabíjaniu a vybíjaniu, čo z nich robí skutočne efektívne úložisko energie. 

Ich kapacita sa značne líši a najčastejšie sa používajú na lodiach alebo v letných domoch. Sú však vhodné aj na použitie v domácnosti! Napríklad na napájanie plynového sporáka po dobu 3 hodín potrebujeme 75 Ah batériu a menič s výkonom 2000 W. Rovnaké zariadenia nám tiež umožnia udržať chladničku v prevádzke až 6 hodín. 

AGM batéria

Ako vidíte, s dobrou prípravou a nápomocným vybavením to nevyzerá tak hrozne ako na začiatku. Pamätajte, že mier a pokoj je veľmi dôležitý – v panike neurobíme nič dobré, ba dokonca môžeme narobiť viac škody ako úžitku.