Elektrický bicykel - dopravný prostriedok 21. storočia

Elektrický bicykel – ideálne vozidlo na voľný čas

Všetko okolo nás naznačuje, že elektrické bicykle sú ideálny dopravný prostriedok tejto doby, a my sa vás o tom skúsime presvedčiť. Je to veľmi jednoduché! Takýto dopravný prostriedok vás udrží v dobrej kondícií, vyhnete sa dopravným zápcham a taktiež sa budete správať šetrnejšie k životnému prostrediu. 

ebike1

Okej, dosť bolo zdravotných a ekologických problémov, poďme sa porozprávať o tom, čo všetko ebike dokáže. Možno to nie je prvá vec, ktorá mi napadne, keď premýšľam o elektronických bicykloch ale verte mi, jazda na nich je veľmi zábavná. Je to stále ten istý bicykel, ako sme používali od malička. Má sedlo, volant, brzdy,... ale spomínate si na tie ťažké výstupy do kopcov? Od teraz už nič také nebudete poznať. Ak je hlavným cieľom jazdy na bicykli cvičenie a zbavovanie sa kalórií, to samozrejme nie je ideálne riešenie, ale v každom inom prípade je takáto podpora nepochybne veľkou výhodou.

Európske elektrické bicykle vo svete

Obyvatelia Číny radšej uprednostňujú elektrické bicykle. V roku 2016 ich počet na čínskych cestách prekročil hranicu 200 miliónov. Popularita bicyklov vo svete spolu s faktom, že sú vyrábané v Európe sa náramne zvyšuje. V Európe zohrávajú vedúcu pozíciu tie krajiny, ktoré sú už s bicyklom oddávna spájané – ako napríklad Holandsko, Dánsko alebo Francúzsko. Postupne sa k nim ale pridávajú iné krajiny, ale značná výhoda už spomínaných krajín oproti zvyšku Európy vyplýva z veľmi rozvinutej cyklistickej infraštruktúry v mestách, ako je Kodaň, Amsterdam a Štrasburg. Podľa štatistík spoločnosti eCycleElectric Consultants sa v roku 2017 predalo 34 miliónov elektrických bicyklov a prevažná časť z nich putovala do ulíc Číny a západnej Európy.

ebike2

Zaujímavosťou je fakt, že Spojené štáty sú v rebríčku dosť pozadu, čo je spôsobené pravdepodobne tým, že tam bicykle jednoducho nie sú veľmi populárne. Posledné dva roky ale ukazujú, že aj v USA sa téma pomaly otvára (rok 2017 – zvýšenie o 25%).

Pokiaľ ide o Slovensko, tiež nemôžeme hovoriť o veľkom úspechu elektrických bicyklov, ale záujem o nich rastie veľmi rýchlym tempom – čo môžeme vidieť napríklad v rastúcom dopyte po batériách do elektrických bicyklov. Našťastie, v slovenských mestách sa nové cyklotrasy budujú čoraz viac a každým rokom rýchlejšie.

Rastúci záujem o technológiu ebike

Dôležitý signál, ktorý poukazuje na rastúcu popularitu elektrických bicyklov je skutočnosť, že sa o ebike začali zaujímať aj popredný výrobcovia automobilov. Ako príklad môžeme uviesť elektrické bicykle navrhnuté spoločnosťou Bugatti. Avšak rovnako ako autá, vyrobené prestížnou talianskou značkou, tak aj ebike od tejto značky sú určené len pre malú skupinu ľudí na našej planéte – cena sa pohybuje okolo 70 000 €. (Áno, sú tam štyri nuly. Nie je to chyba :-))

ebike ob1

Priznávam, o tomto bicykli som ešte nepočula. Za takú cenu by som očakávala, že sa minimálne z rámu rozvinú krídla a bicykel bude mať lietajúce funkcie, alebo že to bude „Transformer bike“, ktorý je pripravený zraziť k zemi každého, kto sa ho pokúsi ukradnúť.

Pomerne menej exkluzívna :-) značka BMW taktiež vytvorila elektronický bicykel, ktorý je k dispozícií za omnoho rozumnejšiu – ale stále dosť vysokú cenu 3 100 €. Aj dizajnovo je na tom trocha lepšie.

ebike bmw

Ale vráťme sa k zemi. Príbehy o super-luxusných elektrických bicykloch, ktoré vytvorili výrobcovia spomínaných automobilov je skvelá téma pre novinové titulky, avšak máloktorý čitateľ bude mať príležitosť si takýto bicykel vyskúšať.

Vozidlo dnešnej doby za prijateľné peniaze

Našťastie vozidlo budúcnosti nemusí byť drahé. V prípade horských bicykloch platíme okolo 700 – 1 000 €, ale za jednoduchý mestský ebike zaplatíte sotva 500 €. Môže to byť ešte lacnejšie, ak sa rozhodnete zmeniť váš bežný bicykel na bicykel s elektrickým pohonom – ale to je téma na samostatný článok. Ak ste ale jedným z týchto ľudí, určite navštívte náš obchod – ponuka batérií je rozmanitá. Ponúkame modely s rôznymi kapacitami a typmi.