Všetky elektronické zariadenia môžu jedného dňa zlyhať – dokonca aj tie, ktoré roky fungovali bezchybne, sa časom pokazia. Je to spôsobené opotrebovaním špecifických komponentov, z ktorých sa skladajú. Týka sa to ako notebookov, tak aj mobilných telefónov, čo sú zariadenia, ktoré sú každodenne intenzívne využívané. Bežal váš  iPhone nejaký čas pomalšie? Otváranie aplikácií trvá veky a každá činnosť vykonaná na smartfóne trvá príliš dlho? Ak sa navyše telefón rýchlejšie vybíja a potrebujete ho častejšie pripájať k napájaniu, zdá sa, že treba vymeniť batériu v iPhone.

V tomto článku sa dozviete:

  • aká je výdrž batérie iPhonu,
  • ako sa starať o batériu v telefóne,
  • kedy vymeniť batériu
  • akú batériu je najlepšie vybrať.

Aká je výdrž batérie iPhonu?

Zariadenia Apple sú vybavené lítium-iónovými batériami , ktoré sú považované za najefektívnejšie na trhu. Vďaka nízkej hmotnosti a tenkému tvaru sú telefóny pohodlné a praktické. Zároveň sú to technologicky a kvalitatívne najvyspelejšie batérie používané v tomto segmente trhu. Napriek tomu sa každá batéria časom opotrebuje. V súčasnosti môže výmena batérie v iPhone prebehnúť po cca 2 - 3 rokoch prevádzky - výrobcovia ubezpečujú, že kapacita batérie je predpokladaná na 500 - 700 plných nabíjacích cyklov . 

Štatisticky jedno nabitie vystačí na približne 12 hodín používania iPhonu. Tento čas sa samozrejme skracuje v prípade intenzívnejšieho používania zariadenia, napr. pozeranie filmov na telefóne, hranie mobilných hier alebo používanie aplikácií, ktoré „žerú“ veľa energie. 

slabá batéria

Ako sa starať o batériu v iPhone?

Existuje niekoľko spôsobov, ako sa o batériu vo vašom iPhone postarať  a predĺžiť si tak dobu, v ktorej sa opotrebuje. V prvom rade sa ho snažte nepreťažovať. Na tento účel sa oplatí dodržiavať nasledujúce odporúčania:

  • nečakajte s nabíjaním, kým sa batéria iPhone úplne nevybije a telefón sa nevypne,
  • snažte sa nevystavovať telefón extrémnym poveternostným podmienkam,
  • vypnite nepotrebné funkcie, ktoré spotrebúvajú veľa energie (napríklad GPS, bluetooth alebo aplikácie na pozadí),
  • nebojte sa nechať telefón zapojený aj celú noc (kedysi to bol problém, ale nové modely majú vnútornú ochranu proti prebitiu).

Kedy vymeniť batériu - prvé príznaky

Ako zistiť, kedy je potrebné batériu v iPhone vymeniť ? Nižšie uvádzame prvé príznaky blížiacej sa krízy, ktoré vás môžu znepokojiť a upozorniť na blížiaci sa problém. Niektoré z nich sú menej závažné, ale môžu ovplyvniť pohodlie pri používaní telefónu. Iní môžu naznačovať, že čoskoro bude potrebné nielen vymeniť batériu, ale dokonca smartfón v opraviť.

Prvá vec, ktorá by vás mala znepokojovať, je, že sa váš telefón rýchlo vybíja – aj keď ho používate sporadicky a nevyužívate všetku jeho energiu. Prekvapuje vás, že sa váš iPhone sám vypína pri zmene teploty (napr. v zime po opustení teplého bytu)? A čo viac, potom sa už nezapne? Dôvodom môže byť chybná / opotrebovaná batéria. Ak ste si navyše všimli, že sa váš smartfón zahrieva, je to ďalší náznak toho, že možno bude potrebné vymeniť pôvodnú batériu.

Najzávažnejším príznakom, že výmena batérie v iPhone je nutnosťou, je, že batéria začne napučiavať – až do bodu, kedy to môžeme vidieť voľným okom, keď sa viečko deformuje. V tomto stave môže batéria explodovať! V takom prípade je lepšie neriskovať, ale ihneď navštíviť servis Apple a rýchlo vymeniť chybný diel.

výmena batérie

Aká batéria je pre iPhone vhodná? Odporúčame Green Cell

Výber batérie pre iPhone je často otáznou záležitosťou – samozrejme záleží na individuálnych potrebách každého používateľa, ako aj na požiadavkách konkrétneho modelu telefónu (Apple iPhone X, Apple iPhone 7 atď.). Napríklad pre model iPhone 6 s odporúčame batériu Green Cell s kapacitou 1715 mAh a napätím 3,8V. Úplne nový model batérie je vyrobený nielen s najvyššou presnosťou, ale aj plne kompatibilný s hardvérom Apple.

Rovnako ako originálna batéria, aj náhrada Green Cell má ochranu proti „prebíjaniu“. Hneď po vybalení je pripravený na montáž na váš telefón. Môže nahradiť modely 616-00036 a 616-00033. Stručne povedané: batéria Green Cell je dokonalou náhradou za továrensky vyrobenú batériu, ktorú ste si kúpili so smartfónom a ktorá po určitom čase začala vykazovať známky vybitia.

Výmena batérie iphone

Potreba výmeny batérie v iPhone nie je koniec sveta

Zohrievajúci sa telefón, časté nabíjanie, problémy so zapínaním iPhonu pri nízkych teplotách a nakoniec nebezpečne „napučiavajúca“ batéria – to sú najčastejšie príznaky, že čoskoro budete musieť vymeniť batériu vo vašom iPhone. Pamätajte, že toto nie je koniec sveta – môžeme to urobiť sami alebo využiť služby webovej stránky. Zároveň sa pri každodennom používaní telefónu snažte nepreťažovať jeho komponenty a vydržia dlhšie. Ak však nie je iná možnosť, ako kúpiť novú batériu, v našom e-shope si vždy vyberiete ten správny produkt!