Životnosť štandardných batérií notebookov závisí od kvality článkov a spôsobu ich používania. Batérie by mali štandardne vydržať od 500 do 1000 nabíjacích cyklov. Po niekoľkých rokoch používania notebook bez externého napájania zvyčajne nepracuje dlhšie ako hodinu. Bohužiaľ, prenosný počítač bez výkonnej batérie stráca svoju najdôležitejšiu funkciu – mobilitu. Efektívne riešenie? Výmena batérie! Niekedy však môže byť výmena batérie – najmä ak je vstavaná – problematická. Zistite, ako nájsť správnu batériu notebooku a ako ju vymeniť.

V tomto článku sa dozviete:

  • ako si vybrať správne batérie pre prenosné počítače,
  • ako predĺžiť výdrž batérie,
  • kde je vstavaná batéria a ako ju vymeniť.

Výmena batérie - vyberte správny model

Pri výbere novej batérie prenosného počítača sa uistite, že produkt, ktorý si vyberiete, je určený pre váš model prenosného počítača. Nová batéria by mala mať zodpovedajúce parametre a rozmery. Pri hľadaní budete mať aj dôležitú voľbu - kúpiť originálny produkt alebo náhradu? Najistejším riešením je samozrejme výber originálnej batérie, tej istej, ktorá sa v zariadení používala doteraz. Špičkové náhrady však môžu ponúknuť rovnako dobré - alebo dokonca lepšie - parametre a často sú oveľa lacnejšie.

V prípade náhrad sa oplatí staviť na osvedčené spoločnosti. Ak vám záleží na niektorých kvalitných produktoch, určite sa vám budú páčiť batérie Green Cell. Výrobca je verný pôvodným rozmerom a parametrom. Lítium-iónové batérie zaručujú dlhú životnosť, žiadny "pamäťový efekt" a pôsobivý výkon. Batérie série Ultra využívajú články Panasonic, vďaka ktorým je účinnosť vyššia ako v prípade štandardných batérií. Pracovný čas na jedno nabitie sa predlžuje až o 50 %! 

Najjednoduchší spôsob, ako nájsť správny model, je vyhľadávací nástroj dostupný vo svete batérií. Po výbere typu zariadenia, značky a modelu filtre zobrazia zodpovedajúce komponenty. Ak by ste aj napriek tomu uprednostnili niekoho, kto by vám pomohol s výberom správneho produktu, kontaktujte našich špecialistov e-mailom alebo telefonicky.

Vstavaná batéria notebooku - ako ju vymeniť?

Existujú dva typy batérií – externé a interné. Montáž prvej je jednoduchá a bez problémov by ju mal zvládnuť každý. Výmena spočíva vo vybratí batérie z puzdra a vložení nového komponentu na jej miesto. Neznie to príliš komplikovane, že?

Inštalácia vnútornej batérie je o niečo zložitejšia. Začnite nastavením bezpečného a pohodlného pracoviska. Vypnite počítač na čistom, rovnom a stabilnom povrchu. Prevráťte notebook a odstráňte zadný kryt zariadenia (pri niektorých modeloch stačí odstrániť iba obdĺžnikovú časť krytu). Na to je potrebné odskrutkovať niekoľko skrutiek. Potom opatrne vytiahnite použitú batériu a nahraďte ju kompatibilnou batériou. 

Niektoré prenosné počítače vyžadujú zložitejšie kroky. V prípade počítačov HP musíte odpojiť kábel batérie od konektora systémovej dosky a odpojiť kábel reproduktora od dosky aj batérie. Na iných modeloch možno budete musieť odstrániť ďalšiu položku, napríklad jednotku DVD, klávesnicu, pevný disk a ventilátor. 

Ak neviete, či si s úlohou poradiť, zverte výmenu profesionálnej firme. Vďaka tomu budete mať istotu, že sa o vaše zariadenie postarajú špecialisti, ktorí sa vyznajú vo svojej profesii. Váš notebook bude správne zostavený za bezpečných podmienok. Jediné, čo vám zostáva, je vyzdvihnúť hotové vybavenie! 

Predĺžte výdrž batérie

Aj tá najkvalitnejšia batéria sa časom opotrebuje. Je to úplne normálne a skôr či neskôr sa to stane osudom každej batérie. Správne používanie však môže predĺžiť životnosť batérie. Stačí sa držať niekoľkých jednoduchých pravidiel:

  1. V prvom rade dbajte na správnu teplotu. Aby ste predišli prehriatiu, nezabudnite pravidelne čistiť systém odvodu tepla prenosného počítača. 
  2. Vyhnite sa krátkym nabíjacím cyklom. Pred nabíjaním nechajte zariadenie vybiť na približne 15 %. 
  3. Laptop by sa nemal vybíjať na nulu, pretože to môže skrátiť životnosť batérie.
  4. Zariadenie neprebíjajte – ak je váš mobilný počítač úplne nabitý, odpojte napájací adaptér.
  5. Vždy používajte správne fungujúcu nabíjačku so správnymi parametrami. 
  6. Začnite používať režim úspory energie. Vypnite nepotrebné programy a znížte jas obrazovky. 

vybitá batéria notebooku

Zhrnutie

Batéria je komponent, ktorý má významný vplyv na použiteľnosť notebookov. Potešte svoje zariadenie maximálnou účinnosťou a dlhým pracovným časom na jedno nabitie. Vymeňte batériu včas a efektívne vyriešte problém rýchleho vybitia vášho notebooku. Pozrite si na našej stránke jedinečnú ponuku a získajte späť svoju mobilnú slobodu!