Na čo sa zamerať pri výbere nabíjačiek a káblov pre elektromobily?

nabijačka 2402

Správny kábel a nabíjačka môžu výrazne zvýšiť rýchlosť nabíjania a celkový výkon. Ako si teda vybrať ten správny pre vaše auto? V tomto blogovom príspevku si prejdeme rôzne možnosti, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere nabíjačky a kábla pre váš elektromobil.

Typy nabíjačiek EV a ktorú si vybrať

Na začiatok sa sústreďme na výber nabíjačky, ktorá bude dokonale ladiť s vaším autom. Musíme pamätať na to, že efektívne nabíjanie zabezpečí kompatibilitu s elektromobilom. 

Ak chcete správne vybrať nabíjací výkon pre vaše auto, skontrolujte špecifikáciu maximálneho nabíjacieho výkonu, ktorý váš elektromobil podporuje. Maximálny výkon nabíjačky by sa mal rovnať maximálnemu výkonu, ktorý dokáže „prijať“ vaše auto. To určite uľahčí využitie plného potenciálu vášho auta a spríjemní váš nákup.

Nabíjačky EV sú napájané jednosmerným alebo striedavým prúdom. Jednosmerný prúd (DC) je prúd, ktorý tečie rovnomerne v určitom smere. Používa sa na prúdenie elektriny získanej z batérií, akumulátorov, solárnych článkov atď. Striedavý prúd (striedavý prúd) je taký, ktorého hodnota sa mení zámerne, teda sínusovo. Je to tok elektriny získanej z generátora alebo zásuvky.

Striedavý prúd nájdete vo wallboxoch na domácich nabíjacích staniciach alebo vo verejných nabíjacích staniciach s maximálnym výkonom 3,7 kW, 7,4 kW, 11 kW a 22 kW. Striedavý prúd je bežne používané riešenie v domácich inštaláciách, kde je možné nechať auto nabíjať cez noc. Jednosmerný prúd sa používa vo verejných rýchlych (do 50 kW), super rýchlych (do 150 kW) a ultra rýchlych (do 350 kW) nabíjacích staniciach. Jednosmerné nabíjačky majú veľmi vysoké nabíjacie výkony, ktoré vyžadujú priemyselné pripojenie, a preto nie sú obľúbeným riešením v domácich inštaláciách.

Okrem toho sú na trhu nabíjačky 2 v 1, ktoré možno použiť ako nástenný box v domácej nabíjacej stanici a zároveň nabíjačku na mobil. Môžete tiež nájsť nabíjačky vybavené bezdotykovou RFID kartou, ktorá autorizuje prístup k nabíjacej stanici a zabraňuje neoprávnenému použitiu vašej nabíjačky. Toto riešenie je ideálne pre spoločné nabíjacie stanice vozidiel alebo spoločné garáže v panelákoch. Ďalšou vymoženosťou sú  nabíjačky, ktoré majú zabudovanú Wi-Fi alebo Bluetooth konektivitu a tie, ktoré majú vyhradenú aplikáciu. To všetko umožňuje a uľahčuje diaľkové ovládanie nabíjania vášho auta. Aplikácie umožňujú kontrolovať štatistiku nabíjania – aktuálnu aj historickú a kontrolovať náklady na nabíjanie pomocou prepočtu taríf a spotreby elektriny.

Aké nabíjacie káble?

Aký kábel si vybrať pre našu nabíjačku?

Pravdepodobne už máte v oku novú nabíjačku. Teraz stojí za zváženie, ktorý nabíjací kábel do elektromobilu si vybrať? Kábel sa vám bude hodiť, keď musíte auto nabíjať na verejnom mieste, napríklad na mestskom parkovisku alebo v nákupnom centre. Verejné nabíjacie stanice sú často vybavené len zásuvkami, potom využijete aj kábel typu 2.  Verejné nabíjačky nemajú vždy zabudovaný kábel typu 2, iba zásuvku. Potom nás takýto kábel môže zachrániť pretože vďaka nemu na takom mieste nabijeme aj auto. Pri výbere kábla je najdôležitejší typ zástrčky. Ak chcete vybrať správnu zástrčku, musíte najprv vedieť, aké sú vaše možnosti. 

K dispozícii sú štyri typy zástrčiek: dva pre AC - Typ 1 Typ 2 a dva pre DC - CHAdeMo CCS .

  • Zástrčka typu 1 sa používa pre americké vozidlá, je to jednofázová zástrčka a môže sa nabíjať až 7,4 kW. 
  • Zástrčka typu 2 je štandardom pre európske a ázijské vozidlá od roku 2018, je trojfázová a dokáže nabíjať až 43 kW. 
  • Zástrčka CCS je kombináciou zástrčky typu 2 s dvoma prídavnými napájacími kontaktmi. Toto riešenie umožňuje veľmi rýchle nabíjanie. 
  • Zástrčka CHAdeMO je o niečo menej populárny štandard rýchleho nabíjania a nachádza sa v niektorých modeloch automobilov a tiež podporuje vysoký nabíjací výkon a obojsmerné nabíjanie.

O pluginoch sme podrobne písali na našom blogu tu.

Ako sme už skôr spomínali, drvivá väčšina elektromobilov vyrobených v Európe v posledných rokoch je kompatibilná so zástrčkou typu 2. Ak však máme auto vyrobené na inom kontinente, tiež sa nemusíme báť, pretože adaptéry sú na trhu dostupné.

Nakoniec skontrolujte materiál kábla. Uistite sa, že ide o certifikovaný nabíjací kábel do auta. Takéto káble sú odolné voči extrémne vysokým alebo nízkym teplotám a mechanickému poškodeniu. Okrem toho si vyberte dĺžku kábla, ktorá bude spĺňať vaše požiadavky a zároveň zostane pohodlná pri používaní. Nezabudnite prispôsobiť dĺžku kábla veľkosti vášho elektromobilu a vzdialenosti od nabíjacej stanice alebo nástenného boxu. Na trhu ľahko nájdete káble rôznych dĺžok, napríklad GC káble s dĺžkou 5 až 7 m.  

Nájsť ten správny kábel a nabíjačku pre váš elektromobil nemusí byť zložité. Stačí si nákup dobre premyslieť a vybrať si produkt na mieru. Široký výber EV káblov a nabíjačiek nájdete v našom internetovom obchode a ak máte nejaké otázky, kontaktujte náš zákaznícky servis - pomôžeme!