S prvými príznakmi zimy musia vodiči čeliť mnohým problémom s automobilmi. Jedným z nich je vybíjanie batérie pod vplyvom mínusových teplôt. Mráz znemožňuje naštartovať auto, čím efektívne prekazí naše doterajšie plány. Prečo v zime batéria nefunguje? Ak chcete nájsť odpoveď na túto otázku, musíte sa bližšie pozrieť na konštrukciu samotného zariadenia.

Z tohto príspevku sa dozviete:

  • ako funguje autobatéria?
  • prečo sa batéria v chlade vybíja?
  • čo okrem mrazu môže spôsobiť úplné vybitie batérie?
  • ako sa vysporiadať s vybitou batériou?

Kedy prestane fungovať batéria?

Správna činnosť batérie závisí od chemických procesov, ktoré v nej prebiehajú. Jeho srdcom sú olovené články s napäťovými pólmi. Kľúčovým prvkom sú olovené platne s opačným nábojom. Sú ošetrené roztokom kyseliny sírovej, čo im umožňuje správne fungovať. Jeden z nich je pokrytý oxidom olovnatým a druhý - samotné olovo vo forme pasty. Hneď po naštartovaní auta začnú v batérii bzučať chemické procesy. To spôsobí hromadenie molekúl vody a zrážanie síranu olovnatého, ktorý sa začne ukladať na elektródach. Keď sa batéria vybije, nadobudne kryštalickú formu a pokryje dosky postupnými vrstvami. Vďaka tomu sa z neho stane izolačný náter, ktorý je neprekonateľný. Až po nabití batérie sa platničky vrátia do pôvodného stavu a koncentrácia kyseliny sírovej sa vráti do normálu.

Ako mráz ovplyvňuje batériu?

Keď poznáte základnú štruktúru batérie, ľahšie si uvedomíte, prečo majú mínusové teploty kľúčový vplyv na jej správnu činnosť. V teplejších dňoch nič nebráni elektrolytu voľne prenikať do chemickej hmoty. Zariadenie si potom zachová 100 % svojej elektrickej kapacity. Počas mrazov sa situácia dramaticky mení. Už pri desiatich stupňoch pod nulou väčšina batérií pracuje na 80 % svojej elektrickej kapacity. Samotný motor potrebuje na naštartovanie auta v chladnom počasí viac energie. Nečudo, že pri prvom vychladnutí máte často problém s rýchlym naštartovaním auta, pretože to nefunguje tak dobre ako v teplejších dňoch. Štartér stráca svoju účinnosť, čo znemožňuje naštartovanie vozidla. Batéria vybitá v dôsledku mrazu znemožňuje pokračovať v jazde a účinne prekazí vaše predchádzajúce plány.

Čo ešte môže vybiť batériu?

Najčastejšie sa vodiči sťažujú na problémy so štartovaním batérie v zime – a dôvodom je, samozrejme, mráz. Existuje však niekoľko ďalších faktorov, ktoré môžu spôsobiť rýchle vybitie batérie.

  • Ponechanie zapnutých svetiel - spotrebúvajú energiu a v dôsledku toho vedú k vybitiu batérie. Stojí však za zmienku, že tento problém sa týka najmä majiteľov starých áut. V nových modeloch sa svetlá vypínajú automaticky s motorom.
  • Vek batérie – čím je staršia, tým ľahšie sa vybíja.
  • Používanie prídavných spotrebičov - inštalácia prídavných spotrebičov do auta (napr. rádio, kamera, autoalarm) môže byť tiež jednou z príčin vybitia batérie.
  • Špinavý akumulátor – špina alebo vlhkosť môžu tiež urýchliť proces vybíjania a dokonca viesť k trvalému poškodeniu akumulátora.
  • Porucha batérie – Ak úroveň energie batérie často bez zjavného dôvodu klesá, je najlepšie ju odniesť do servisu. Je možné, že došlo k poškodeniu batérie.

Kedy je potrebné vymeniť batériu?

Ak motor vášho auta štartuje pravidelne a spôsobuje problémy, mali by ste navštíviť servis. Bohužiaľ - je veľká šanca, že v takejto situácii budete musieť batériu buď opraviť, alebo kúpiť novú. (Pokiaľ nie ste pripravení bojovať o pravidelné naštartovanie motora.) Ak sa však problém vyskytne len občas, najmä počas silných mrazov, stačí sa postarať o rýchle naštartovanie auta v prípade núdze. Je teda dobré zaobstarať si vhodnú nabíjačku, štartovacie káble ... alebo powerbanku s funkciou štartovania auta.

 

Záchrana pre vybitú batériu

Takmer každý vodič, aj keď je majiteľom auta vyššej triedy, môže v zime zápasiť s problémom štartovania motora. Chcete mať istotu, že dostanete svoje deti do školy včas? Alebo možno nechcete meškať na dôležité obchodné stretnutie? S týmto problémom si poradíte aj sami, stačí sa na príchod mrazov správne pripraviť.

Riešením je nabíjačka batérií alebo napríklad powerbanka s funkciou štartovania vozidla. Dobre zvolená nabíjačka zaručí, že energiu batérie budete môcť vždy rýchlo doplniť. V prípade powerbanky spočíva tajomstvo jej účinnosti v špeciálnom meniči, ktorý jej umožňuje dosahovať vysoký krokový prúd. V praxi na naštartovanie vozidla stačí pripojiť svorky. Funkcia Jump Starter vám umožní naštartovať motor, nech ste kdekoľvek. Nebudete musieť rátať so zdvorilosťou iného vodiča – auto privediete do plnej účinnosti úplne sami. 

Powerbanka - nielen naštartovanie vozidla

Prezentované zariadenie bolo vyvinuté s ohľadom na najdôležitejšie potreby každého vodiča. Jeho funkčnosť nie je obmedzená len na štartovanie motora. Powerbanka umožňuje pripojiť USB port alebo zásuvku zapaľovača na rýchle nabitie telefónu alebo iného mobilného zariadenia. Jeho nezanedbateľnou výhodou je kompaktný dizajn a praktický LED displej – aktuálne parametre môžete jednoducho priebežne kontrolovať. Nepochybnou výhodou je aj praktická baterka s až tromi režimami svietenia, ktorá sa skvele hodí na drobné práce na aute. Táto moderná nabíjačka bola vyvinutá tak, aby poskytovala batérii maximálnu bezpečnosť. Implementované riešenia účinne zabraňujú jeho náhodnému poškodeniu. 

Zabudnite na vybitú batériu a zaistite si komfort jazdy aj v extrémne chladných dňoch. Moderná štartovacia powerbanka sa rýchlo stane jedným z najdôležitejších prvkov výbavy auta. Zistite, v čom spočíva jeho funkčnosť a spoznajte všetky výhody tohto jedinečného zariadenia.

Zhrnutie

Aj keď sú problémy s batériou v novších modeloch áut menej časté ako kedysi, stále môžete – najmä v mrazivé ráno – zistiť, že vaše auto nenaštartuje. Najmä ak s týmto vozidlom jazdíte dlhé roky. Oplatí sa preto byť na takéto situácie pripravený a pred zimou sa vybaviť zariadením, ktoré vám umožní rýchle naštartovanie motora.